Πολλές φορές όταν ρωτάμε “Έκανες τα μαθήματά σου;” η απάντηση είναι “δεν μας έχει βάλει κάτι”, ή “θα τα κάνω πιο μετά”.
Με τις δύο αυτές πολύ απλές και συνηθισμένες δικαιολογίες, το παιδί αποφεύγει το διάβασμα.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καβγάδες, πίεση μέχρι και στρες, τόσο για το παιδί όσο και για εσάς.
Όμως, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε τους καβγάδες για θέματα που ίσως πιέζουν το παιδί, όπως τα μαθήματα του σχολείου. Αντίθετα, μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να το βοηθήσουμε να μάθει να διαβάζει σωστά και χωρίς πίεση.
- Όλα είναι θέμα timing! Φροντίστε το διάβασμα να γίνεται μία συγκεκριμένη ώρα της μέρας. Ιδανικά, να συμβαδίζει με το πρόγραμμά του και να κρατάει για ένα συγκεκριμένο- όσο είναι δυνατόν- χρονικό διάστημα. Ακόμη, να κάνετε συχνά μικρά διαλείμματα, ενώ για όση ώρα κρατάει η μελέτη, να μην υπάρχουν πολλά ερεθίσματα που θα του αποσπάσουν την προσοχή.
- Να θυμάστε ότι ο ρόλος σας είναι βοηθητικός. Το παιδί θα πρέπει να διαβάζει μόνο του και να του προσφέρετε βοήθεια μόνο όταν το δείτε να δυσκολεύεται. Αυτό μπορείτε να το κάνετε συζητώντας πάνω σε κάποια άσκηση ή δίνοντάς του ιδέες πχ. συνώνυμα ή κάποια εναλλακτική λύση σε ένα πρόβλημα μαθηματικών.
- Επιβραβεύστε το παιδί! Πείτε του “μπράβο” για την προσπάθεια του και για το χρόνο που αφιέρωσε. Να θυμάστε όμως, ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν αντί για “μπράβο”, αποφασίζουμε να επιβραβεύσουμε το παιδί με υλικά αγαθά (σνακς, παιχνίδια κλπ) γιατί τότε θα συνδέσει το τέλος της μελέτης με υλικές απολαβές και όχι με την ικανοποίηση της μάθησης.
- Αν το παιδί, συνεχίζει να αρνείται να διαβάζει, μην το πιέζετε. Ιδανικά, επικοινωνήστε με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του και εξηγήστε γιατί δε διαβάζει και γιατί δεν το βοηθάτε. Ίσως και εκείνοι να έχουν κάποια καλά tips για να σας βοηθήσουν!