Εξωσωματική Γονιμοποίηση: διαδικασία χαράς ή στρες;

Δυστυχώς πολλά νέα ζευγάρια βαθμολογούν αυτήν τη διαδικασία ως μία από τις πιο αγχωτικές της ζωής τους. Το στρες της εξωσωματικής γονιμοποίησης επηρεάζει ένα ζευγάρι σε πάρα πολλά επίπεδα.

 

Πρώτο και κύριο αυτό της μεταξύ τους ρομαντικής σχέσης, καθώς συνδέεται με την αλλαγή της πράξης αναπαραγωγής. Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της σεξουαλικής τους διάθεσης και δραστηριότητας.

 

Επιπλέον, είναι μία αρκετά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, αφού τα έξοδα της όλης διαδικασίας είναι αρκετά και ενδεχομένως το ζευγάρι να χρειαστεί να τα επωμιστεί για παραπάνω από μία φορές.

 

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η αύξηση του επιπέδου άγχους που κορυφώνεται σε κάθε στάδιο της διαδικασίας, καθώς ξεκινά από την προετοιμασία μέχρι και την ολοκλήρωση.

Βλέποντας αυτά τα στοιχεία λοιπόν, καταλαβαίνουμε γιατί τα ζευγάρια που μπαίνουν στη διαδικασία αυτή στρεσάρονται, αντί να διανύουν μία περίοδο χαράς και προσμονής… γιατί μην ξεχνάμε πως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία μεγάλη ευκαιρία για πολλά ζευγάρια να έρθουν πιο κοντά στο όνειρό τους να αποκτήσουν ένα παιδί και να μεγαλώσουν την οικογένειά τους!

 

Είναι δεδομένο πως και για τα δύο άτομα που συμμετέχουν σε όλο αυτό είναι μία φάση ζωής που κατακλύζεται από το συναίσθημα του άγχους, όμως ας εστιάσουμε λίγο παραπάνω στο πώς θα μπορούσαμε να αποφορτίσουμε λίγο τις γυναίκες σε όλη αυτή τη συνθήκη πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία, έτσι ώστε να είναι όσο καλύτερα γίνεται προετοιμασμένες:

 

Αρχικά θα πρέπει να εστιάσετε στο ποιες είναι οι προτεραιότητές σας αυτήν την περίοδο, με σκοπό να κάνετε την καθημερινότητά σας όσο πιο απλή γίνεται και να μειώσετε όσο περισσότερο γίνεται τους παράγοντες που μπορεί να σας πιέζουν ή να σας αγχώνουν. Τέτοιοι παράγοντες, μπορεί να εμφανίζονται τόσο στο εργασιακό, όσο στο κοινωνικό, αλλά ακόμα και στο οικογενειακό σας περιβάλλον.

 

Επίσης, ένα από τα πρώτα και πιο βασικά πράγματα που θα πρέπει να κάνετε από την αρχή για να καταφέρετε να περιορίσετε το άγχος σας όσο γίνεται, είναι να συγκεντρώσετε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες μπορείτε, πάντα με την καθοδήγηση των ειδικών και κυρίως του γυναικολόγου σας. Θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο να παρακολουθήσετε εκπαιδευτικά μαθήματα για υποψήφια ζευγάρια για εξωσωματική, να μιλήσετε με άλλους που έχουν ακολουθήσει την ίδια διαδικασία γονιμοποίησης, ακόμα και να διαβάσετε επιστημονικά άρθρα και βιβλία.

 

Κάτι ακόμα για το οποίο θα πρέπει να προετοιμαστείτε είναι για τις αποφάσεις που θα κληθείτε να πάρετε και θα αφορούν θέματα που θα αποφασίσετε μαζί με τον γιατρό σας, όπως για παράδειγμα το πόσα έμβρυα θα μεταφερθούν ή το τι θα κάνετε με τα επιπλέον ωάρια.

 

Το σημαντικότερο όλων… μην ξεχνάτε να δώσετε ιδιαίτερη φροντίδα στην ψυχική σας υγεία!!! Η ψυχολογική κατάσταση μιας γυναίκας γνωρίζουμε πως επηρεάζει σε τεράστιο ποσοστό τόσο τη σύλληψη, όσο και τη διαδικασία εξέλιξης της εγκυμοσύνης. Μην διστάζετε να αναζητήσετε τη χαλάρωση και την υποστήριξη στο φιλικό και οικογενειακό σας περιβάλλον. Οι άνθρωποι που σας αγαπούν και νοιάζονται για εσάς θα κάνουν τα πάντα για να σας βοηθήσουν και να σας στηρίξουν. Εδώ βέβαια, θα χρειαστεί να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή! Είναι γεγονός πως ορισμένες φορές η έκφραση της αγάπης και της αγωνίας των δικών μας ανθρώπων μπορεί να νιώσουμε πως μας «πνίγει» ή μας αγχώνει παραπάνω. Έχετε κάθε δικαίωμα να αποφασίσετε να εκφράσετε αυτό που σας αγχώνει, να ζητήσετε να διαφοροποιηθεί ο τρόπος που κάποιος σας δείχνει το πόσο νοιάζεται για εσάς, ή ακόμα και να μην αποκαλύψετε ότι θα μπείτε στη διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αν δεν νιώθετε έτοιμη ακόμα να το κάνετε.

 

Τέλος, εφόσον έχουμε ήδη τονίσει πως προτεραιότητα σε όλη αυτή τη διαδικασία αποτελεί η ψυχική κατάσταση της γυναίκας, αλλά και του ζευγαριού γενικότερα, μην διστάσετε να ζητήσετε την βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας, είτε σε επίπεδο της ατομικής ψυχολογικής υποστήριξης, είτε σε επίπεδο συμβουλευτικής μαζί με τον σύντροφό σας.

 

Κλείνοντας λοιπόν, να θυμάστε πως τα συναισθήματα που θα έρθουν ξεκινώντας μία τέτοια διαδικασία είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα. Νιώστε περήφανες και δυνατές για τον εαυτό σας και ξεκινήστε αυτό το ταξίδι με αισιοδοξία και χαμόγελο!!