Τα παιδιά στην Ιαπωνία θεωρούνται τα πιο υγιή στον κόσμο. Το μυστικό βρίσκεται στη φιλοσοφία “shokuiku”!
Χάρη στο “shokuiku” τα παιδιά μαθαίνουν πώς το φαγητό επηρεάζει το σώμα τους και το μυαλό τους. Πρόκειται για μια φιλοσοφία που ακολουθούν και τα σχολεία στην Ιαπωνία. Δεν είναι τυχαίο ότι λιγότερο από ένα στα πέντε παιδιά είναι παχύσαρκα και γενικά τα παιδιά κάνουν υγιεινές επιλογές.
Ξεκινώντας από την εγκυμοσύνη
Οι Γιαπωνέζες ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, την “ichijū-sansai” κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Πρόκειται για ένα μπολ με ρύζι και σούπα που συνοδεύεται από ένα πιάτο με πρωτεΐνη και λαχανικά.
Μαθαίνουν τα παιδιά πώς να τρώνε σωστά
Τόσο στο σπίτι όσο και στο σχολείο τα παιδιά διδάσκονται πώς να τρέφονται σωστά. Στα σχολεία της χώρας τα παιδιά μαζεύουν τα δικά τους λαχανικά για το μεσημεριανό τους, μαθαίνουν για την παραγωγή των λαχανικών και άλλων τροφίμων. Επιπλέον, στην Ιαπωνία τα σχολεία παρέχουν μενού που έχουν διαμορφώσει διατροφολόγοι, όμως σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά φέρνουν φαγητό από το σπίτι. Μέσα στην τάξη, οι μαθητές μαζί με τον δάσκαλο συζητούν για το φαγητό που έχουν φέρει όλα τα παιδιά ενώ ενθαρρύνονται να δοκιμάζουν νέες γεύσεις.
Υπάρχουν κανόνες
Στα σχολεία δεν επιτρέπονται τροφές με πολλή ζάχαρη, λιπαρά ή επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι γονείς συνηθίζουν να μαγειρεύουν οι ίδιοι στο σπίτι το φαγητό των παιδιών και επιλέγουν φρέσκα προϊόντα.