Kids ❤ cooking

Το Kids Cooking Club είναι η πρώτη επίσημη Σχολή Μαγειρικής για Παιδιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ο δημιουργός του, Κυριάκος Μελάς, μας μιλάει, μεταξύ άλλων, για τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα σχέδιά του για το επόμενο διάστημα, ενώ μοιράζεται μαζί μας σκέψεις για όσα αποκόμισε από τα 18 χρόνια επιτυχημένης και πολύ δημιουργικής πορείας.

 

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε το Kids Cooking Club, την πρώτη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ελλάδα;

Η αγάπη μου για την παιδεία, τη σωστή θρέψη, το καλό μαγείρεμα, τις ιδανικές συνθήκες και όλα αυτά τα πολλά «ευ», με κάνει ευγνώμων καθώς η μάτια μου στράφηκε στο πώς θα δημιουργήσω μια συνθήκη με την οποία θα αναπτύξουμε όλοι ποιοτικά κριτήρια για την τροφή, τη μαγειρική και τον κόσμο. Το Kids Cooking Club δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ευρώπη, αλλά όλον τον πλανήτη. Χτίζουμε τη σωστή γαστρονομική συνείδηση των επόμενων διατρεφόμενων γενεών. Είμαστε όλοι ευγνώμονες που δημιουργούνται ποιοτικά κριτήρια όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε όλη την οικογένεια. Experience of Nutrition is our intuition.

 

 

Ποια είναι η αποστολή του Kids Cooking Club; Τι μπορούν να κάνουν και να μάθουν τα παιδιά και από ποια ηλικία;

Η αποστολή μας είναι η θέσπιση της Διατροφικής Αγωγής μέσω του παιχνιδιού σε διατροφικά προγράμματα. Τα παιδιά είναι αστείρευτη πηγή ενέργειας, δημιουργικότητας και περιέργειας να ανακαλύψουν τον κόσμο γύρω τους. Τα χαρακτηριστικά αυτά αν τα συνδυάσεις με τη μαγειρική έχεις τη δημιουργία μικρών chef!  Έτσι, το Kids Cooking Club κάνει τα παιδιά να αγαπούν όλες τις τροφές, να τις εντάσσουν εύκολα στη διατροφή τους, να είναι δεκτικά σε νέες γεύσεις και να μην αποκλείουν καμία ομάδα τροφίμων.

Στο Kids Cooking Club τα παιδιά μαγειρεύουν µόνα τους, αναλύουν τη συνταγή και την εκτελούν βήμα-βήμα. Αυτή η εξοικείωση με τις πρώτες ύλες, και η επαφή με ισορροπημένα διατροφικά συνταγολόγια φέρνει τη γνώση χωρίς κόπο. Γνώση που γίνεται κτήµα-απόκτημα του παιδιού για µία ζωή.

Αναφορικά με την ηλικία, η σχολή απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2 έως 16 ετών. Ανάλογα με την ηλικία τους, χωρίζονται σε ομάδες με διαφορετικά μαθήματα και εκπαιδευτικά προγράμματα. Συνοψίζοντας, αυτά και άλλα τόσα συμβαίνουν στο Kids Cooking Club, αφού βάσει της εμπειρίας μας, στα 18 χρόνια συνεχούς και ασταμάτητης δουλειάς από όλους μας (παιδαγωγοί, σεφ, εμψυχωτές, εκπαιδευτικοί, διατροφολόγοι κλπ.) έχουμε καταφέρει να συμμετέχουν χιλιάδες παιδιά στη διατροφική εκπαίδευση και, βάσει των στατιστικών μας μάλιστα, να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες.

 

Μιλήστε μας για τα εκπαιδευτικά σας προγράμματα.

Έχουμε σχεδιάσει συγκεκριμένα προγράμματα ανάλογα με τις ηλικίες των παιδιών, όπως ανέφερα, από 2 έως 16 ετών, με συνταγές που φτιάχνονται άμεσα απ’ όλα τα παιδιά. Ο κορμός των προγραμμάτων είναι το «kids cooking school» για ηλικίες 4-14 ετών και το «top chef» για ηλικίες 14-16 ετών. Τα δυο αγαπημένα μου που αφορούν τις βρεφικές ηλικίες α) «baby cooking academy» – μαμά &παιδί, (κι όμως ναι, μαγειρεύουν μαζί!!) ετοιμάζοντας τους λιλιπούτειους chefs για την εύκολη ένταξή τους στο σχολείο-κοινωνικό σύνολο (παιδιά 2-4 ετών) και β) τα ειδικά προγράμματα για μαμάδες με μωράκια 0-2 ετών που εκπαιδεύονται για το πώς θα μαγειρεύουν στο εξής αλλά και το πώς θα αντιμετωπίζουν το παιδί κατά τα στάδια της σίτισης! Εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση… happiness through education, απίστευτο κι όμως αληθινό!

 

 

Τι νέο να περιμένουμε το επόμενο διάστημα;

Το Kids Cooking Club είναι ένας ζωντανός οργανισμός, και όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί εξελίσσεται συνεχώς. Το όραμά μας για τη δημιουργία κοινωνικής γαστρονομικής συνείδησης και η διάδοση της εμπνευσμένης και υγιεινής διατροφής είναι πρωταρχικοί μας στόχοι. Έτσι, αυτή την περίοδο είμαστε σε διαρκείς συζητήσεις για την ανεύρεση νέων χώρων σε όλη την Ελλάδα, όπου θα μπορούν να φιλοξενηθούν όσο δυνατόν περισσότερα παιδιά γίνεται.

Θέλουμε η διατροφική αγωγή και η γαστρονομική συνείδηση να γίνει κτήμα του κάθε παιδιού όπου κι αν βρίσκεται αυτό. Άλλωστε, μόνο έτσι θα μπορέσει να αλλάξει κάτι στο μέλλον γύρω από τη διατροφή και τη γαστρονομική συνείδηση των ανθρώπων.

 

Αυτά τα 18 χρόνια λειτουργίας του Kids Cooking Club, τι έχετε αποκομίσει και τι ονειρεύεστε για το μέλλον του;

Φυσικά, πέρα από τα παιδιά που μαθαίνουν τόσα πολλά νέα πράγματα μέσα από το education-experience στο Kids cooking Club, είμαστε και εμείς που μαθαίνουμε. 

Η πορεία μέχρι τώρα δείχνει πως αυτό που ξεκίνησε από ιδέα και πήρε σάρκα και οστά στο Kids Cooking Club, δεν είναι απλά άλλο ένα «εργαστηριάκι μαγειρικής». 

Όπως είχα καταλάβει κι από τα vibes του κόσμου, τόσο των παιδιών αλλά και των γονέων, η ίδρυση μιας σχολής όπως το Kids Cooking Club δεν ήταν μία ακόμα δραστηριότητα. Δεν δημιούργησα την πρώτη επίσημη σχολή μαγειρικής για παιδιά στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να έχουμε έναν χώρο «parking» να κάνουν τα παιδιά μας μαγειρική! Όχι… το Κids Cooking Club είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό και ενήλικο από αυτό. Είναι η προετοιμασία των επόμενων σωστά τρεφόμενων ενηλίκων στην Ελλάδα.

Για το μέλλον ονειρεύομαι η γαστρονομική παιδεία να μην αποτελεί κάτι ξεχωριστό από το σχολείο και όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε αυτή. Εγώ, εμείς, όλοι όσοι είμαστε στην οικογένεια του Kids Cooking Club, είμαστε αφοσιωμένοι σε αυτόν τον στόχο και συνεχώς διευρύνουμε τις συνεργασίες μας με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εν κατακλείδι, χαίρομαι αφάνταστα που πριν 18 χρόνια, το 2006, ίδρυσα τη σχολή, πριν ακόμα όλα αυτά τα food moto γίνουν μόδα. 

Όπως έχω ξαναπεί είμαι τόσο παραδοσιακός που έγινα μοντέρνος!

 

Venia Antoniou
Editor in Chief @ Say Yes to the Press & @ Baby On Board - The FUNmily Project, Co-Founder @ Travel Diary - Ταξιδιωτικές ταινίες μικρού μήκους