Όλοι μας μικροί θυμόμαστε τα παραμύθια της γιαγιάς, τις ιστορίες του παππού και τα παιδικά μας βιβλία που μας διάβαζε η μαμά ή ο μπαμπάς πριν κοιμηθούμε. Πώς μας άλλαξε αυτό όμως;
Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στην επιστημονική επιθεώρηση «Pediatrics», το διάβασμα στα παιδιά μπορεί να αλλάξει και να βελτιώσει το μυαλό τους. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το διάβασμα παραμυθιών σε παιδιά προσχολικής ηλικίας ενεργοποιεί μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην ανάπτυξη της φαντασίας και της κατανόησης μιας αφήγησης – δεξιότητες που αποτελούν κλειδί στην ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας, αλλά και της γραφής και της ανάγνωσης. Επιπλέον, καλλιεργείται η επινοητικότητα και η εφευρετικότητα τους.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 19 παιδιών, ηλικίας 3 έως 5 χρονών με μαγνητικό τομογράφο. Τα παιδάκια άκουγαν από τη μια παραμύθια και από την άλλη διάφορους θορύβους. Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε ότι ο εγκέφαλος των παιδιών που άκουγαν συχνότερα παραμύθια από τους γονείς τους και σε γενικές γραμμές είχαν εξοικειωθεί περισσότερο με τα βιβλία είχε πολύ έντονη δραστηριότητα σε σχέση με τα παιδιά που οι γονείς τους τους διάβαζαν λιγότερο. Το άκουσμα των ηχογραφημένων παραμυθιών ενεργοποιούσε τα μέρη του εγκεφάλου τους που βοηθούν στην κατανόηση της αφήγησης και αναπτύσσουν την φαντασία.
Σε αντίστοιχη έρευνα, αποδείχτηκε πως πέρα από τις θετικές επιδράσεις των παραμυθιών στη σκέψη, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, τα παραμύθια μεγαλώνουν και ειλικρινή παιδιά!
Σύμφωνα λοιπόν, με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Psychological Science» του Αμερικανικού Συλλόγου Ψυχολογικής Επιστήμης, ένα παραμύθι στο οποίο επιβραβεύεται η ειλικρίνεια ενός χαρακτήρα επιδρά θετικότερα στα παιδιά στο να είναι ειλικρινή συγκριτικά με μια ιστορία που τονίζει τις αρνητικές επιπτώσεις του ψέματος.
Μέσα από τα παραμύθια το παιδί εξασκεί τη φαντασία του, ενώ οι συμβολισμοί και οι μεταφορές, συμβάλλουν στην κατανόηση από το παιδί σύνθετων και πολύπλοκων θεμάτων όπως είναι η φιλία, η οικογένεια, ο αποχωρισμός, ακόμη και ο θάνατος (Cassar, 2000; Fleer&Hammer, 2013).
Η συμβουλή μας;
Διαβάστε στους μικρούς μας φίλους όσο περισσότερο μπορείτε!