Προγεννητικός οδοντιατρικός έλεγχος
Ο οδοντιατρικός έλεγχος πριν την εγκυμοσύνη και αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων είναι υποχρεωτικός. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να εμφανιστούν οδοντιατρικά προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής.
Προβλήματα που θα εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θεραπεύονται πιο δύσκολα από πριν. Η αντιμετώπιση φλεγμονής, ο πόνος, το οίδημα μπορεί να απαιτούν χρήση φαρμάκων που καλό είναι να αποφευχθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τι περιλαμβάνει ο οδοντιατρικός έλεγχος
- Έλεγχο των δοντιών και προγραμματισμό ραντεβού για αποκατάστασή τους.
- Αξιολόγηση των ούλων για πιθανή φλεγμονή του περιοδοντίου ή ουλίτιδα.
- Ακτινογραφικό έλεγχο με πανοραμική ακτινογραφία ή κάποιο μεμονωμένο δόντι, αν κριθεί απαραίτητο.
- Αποτρύγωση δηλαδή καθαρισμό των εναποθέσεων της μικροβιακής πλάκας και της πέτρας που προκαλούν φλεγμονή στα ούλα.
- Στίλβωση των δοντιών – Απομάκρυνση των χρωστικών από την επιφάνεια των δοντιών που οφείλονται στο κάπνισμα, τον καφέ κ.α.
- Επισκόπηση του βλεννογόνου των χειλέων, της παρειάς, της γλώσσας, του εδάφους του στόματος, της μαλακής και σκληρής υπερώας και του στοματοφάρυγγα για τυχόν βλάβες (π.χ. προκαρκινικές βλάβες).
- Εξέταση της κροταφογναθικής άρθρωσης και των μυών του προσώπου για εντοπισμό πιθανού βρυγμού.
- Εκπαίδευση του ασθενούς σχετικά με τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος και στοματικής υγιεινής.
Εξωσωματική γονιμοποίηση
Ομάδα επιστημόνων από την Αυστραλία ανακάλυψε ότι οι γυναίκες με ουλίτιδα καθυστερούν 2 με 3 μήνες να συλλάβουν σε σύγκριση με όσες έχουν υγιή ούλα. Αντιλαμβάνεστε πόσο δυσκολεύει αυτό την εξωσωματική γονιμοποίηση. Τα βακτήρια της ουλίτιδας προκαλούν φλεγμονή στο ενδομήτριο με συνέπεια τη δυσκολία εμφύτευσης γονιμοποιημένου ωαρίου σε αυτό.
Κατά τη διάρκεια του ετησίου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στην Στοκχόλμη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας ανέφεραν δυσκολίες στη σύλληψη. Χρειάστηκαν 7 μήνες κατά μέσο όρο σε γυναίκες με ουλίτιδα για να συλλάβουν, ενώ ο μέσος όρος είναι 5 μήνες. Στην εξωσωματική γονιμοποίηση αυτό έχει καταστροφικές συνέπειες. Η αιτία για την αποτυχία σύλληψης είναι η φλεγμονή η οποία πυροδοτεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στον οργανισμό βάζοντας εμπόδια στην ομαλή λειτουργία του.
Προβλήματα στις πρώτες εβδομάδες κύησης
Η μέλλουσα μητέρα δεν πρέπει να αδιαφορεί όταν έχει ενδοστοματικές φλεγμονές, οδονταλγίες ή οίδημα. Τα παραπάνω μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή της αλλά και του εμβρύου.
Σημειώνεται ότι η περιοδοντίτιδα η οποία πλήττει το 10% του πληθυσμού ενοχοποιείται για αποβολές.
Συμπεράσματα
Ο οδοντιατρικός έλεγχος πριν την εξωσωματική γονιμοποίηση είναι απαραίτητος. Ο γυναικολόγος μαζί με τον οδοντίατρο πρέπει να έχουν ένα κοινό πλάνο προγενετικών εξετάσεων. Με αυτό τον τρόπο θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα γρήγορα και με ασφάλεια.