Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που ανέλυσε δεδομένα ισπανικής έρευνας υγείας του 2017, η κατανάλωση πρωινού εκτός σπιτιού ήταν σχεδόν το ίδιο επιβλαβής με την πλήρη παράλειψη του γεύματος. Αυτό εξηγείται επειδή συνήθως τα γεύματα εκτός σπιτιού είναι ανθυγιεινά και λιγότερο θρεπτικά.
Το γάλα, το τσάι, η σοκολάτα, το κακάο, το γιαούρτι, το ψωμί, η φρυγανιά, τα δημητριακά και τα αρτοσκευάσματα συνδέθηκαν με χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης προβλημάτων συμπεριφοράς. Τα αυγά, το τυρί και το ζαμπόν συνδέθηκαν με υψηλότερους κινδύνους εμφάνισης τέτοιων προβλημάτων.
«Τα ευρήματά μας ενισχύουν την ανάγκη το πρωινό όχι μόνο να αποτελέσει μέρος μιας υγιεινής ρουτίνας, αλλά και ότι πρέπει να καταναλώνεται στο σπίτι. Επίσης, για την πρόληψη των ψυχικών προβλημάτων υγείας, ένα πρωινό που περιλαμβάνει γαλακτοκομικά ή/και δημητριακά με λιγότερες ζωικές τροφές που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων υγείας στους νέους» επισημαίνει ο Δρ. López-Gil.