Παιδιά μπροστά σε οθόνες: Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

Στις μέρες μας η τεχνολογία έχει γίνει η καθημερινότητά μας, τα smart phones και τα tablets είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ακόμα και για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, που είναι πλέον ιδιαίτερα εξοικειωμένα με τις οθόνες αφής.

 

 

Το συνηθέστερο ερώτημα κάθε γονέα είναι «Πόση ώρα μπορώ να αφήσω το παιδί μου να παίξει με το tablet, το κινητό ή γενικά μπροστά σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική οθόνη;», καθώς και «Ποιοι είναι οι κίνδυνοι και για ποιον λόγο είναι απαραίτητο να περιορίζεται η χρήση τους;».

Σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, θα βρείτε τον χρόνο που επιτρέπεται να εκτίθενται τα μικρά παιδιά στις οθόνες:

 

Βρέφη μικρότερα του έτους: δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με οποιουδήποτε τύπου οθόνη.

Παιδιά από 1 έως 2 ετών: δεν θα πρέπει να έρχονται σε επαφή με οποιουδήποτε τύπου οθόνη.

Παιδιά από 2 έως 4 ετών: Η χρήση οθονών δεν πρέπει να ξεπερνάει την 1 ώρα ανά ημέρα.

 

Ποιοι όμως είναι οι κίνδυνοι και για ποιους λόγους πρέπει να περιορίζουμε τη χρήση τους, ακόμη κι αν μερικές φορές μας «εξυπηρετεί» να ασχοληθεί το παιδί μας με το κινητό; Ειδικά αν επιλέγεται ως βασική ενασχόληση και χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση παιδικών προγραμμάτων ή βίντεο, τα παιδιά παρακολουθούν παθητικά με συνέπεια να χάνουν την ευκαιρία για διαδραστικό παιχνίδι.

 

Έχει επίσης παρατηρηθεί πως κατά τη χρήση οθονών σε κοντινές ιδιαίτερα αποστάσεις τα παιδιά χρησιμοποιούν μόνο την κεντρική τους όραση εις βάρος της περιφερειακής, κάτι που συντελεί στην εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών λόγω της μη καλής ισορροπίας μεταξύ των δύο συστημάτων.

Τα παιδιά τείνουν να κρατούν τα κινητά και τα tablet πολύ κοντά στα μάτια τους και αυτό τους προκαλεί οπτικό στρες από την παρατεταμένη ανάγκη για προσαρμογή και σύγκλιση. Το οπτικό στρες σχετίζεται με την ανάπτυξη μυωπίας σε μεγαλύτερη ηλικία. Σε κάποια παιδιά με την παρατεταμένη χρήση οθονών μειώνεται η παραγωγή δακρύων έχοντας ως συνέπεια την εμφάνιση έντονης ξηροφθαλμίας.

 

Κάτι ακόμα πολύ σημαντικό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως όλες οι οθόνες LED εκπέμπουν βλαβερό μπλε φως, από το οποίο αν δεν προστατεύονται με τα κατάλληλα γυαλιά προκαλούνται μακροπρόθεσμα σοβαρές παθήσεις στο εσωτερικό των ματιών. Ρωτήστε τον οπτικό – οπτομέτρη σας για τα φίλτρα νέας γενιάς.

Το μπλε φως επηρεάζει και τον ύπνο τους, για τον λόγο αυτό πρέπει να απομακρύνουμε από το υπνοδωμάτιο και να μην εκθέτουμε τα παιδιά στην μπλε ακτινοβολία τουλάχιστον 30 με 60 λεπτά πριν την ώρα που θα κοιμηθούν.

 

Τέλος, είναι σημαντικό η χρήση τους να γίνεται πάντα με την επίβλεψη κάποιου ενήλικα, διαφορετικά τα παιδιά που χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές, συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, είναι ευάλωτα στους κινδύνους που παραμονεύουν.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια περίοδος ταχείας σωματικής και γνωστικής ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας διαμορφώνονται συνήθειες και προσαρμόζονται οικογενειακές ρουτίνες.

 

Οι οθόνες αποτελούν μοναχική δραστηριότητα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν εθιστικές. Θέλουμε τα παιδιά να κοινωνικοποιούνται, να παίζουν με άλλα παιδιά μέσα από το κλασικό παιχνίδι στη φύση ή σε μια παιδική χαρά. Να παίζουν με μπάλες, να ασκούν την αδρή και λεπτή κινητικότητα, να μαθαίνουν, να υποδύονται ρόλους που αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τις δεξιότητές τους, συμπεριλαμβανομένων και των πολύτιμών οπτικών δεξιοτήτων όπως είναι η σύγκλιση, η προσαρμογή, η ομαλή οφθαλμοκίνηση που θα τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια για να ανταποκριθούν με άνεση στις σχολικές απαιτήσεις.

____________________________________

info

Μυρτώ Κόκκορη,
Managing Director, Kokkoris Optics
BSc., MSc optometrist