Τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε μια ευχάριστη τάση: ο κινηματογράφος για παιδιά στρέφεται όλο και περισσότερο στην απεικόνιση της διαφορετικότητας. Παιδιά με αναπηρίες, μαθησιακές δυσκολίες, νευρολογικές διαταραχές ή άλλες ιδιαιτερότητες βρίσκουν πλέον τη θέση τους στη μεγάλη οθόνη, ως ήρωες που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις της ζωής με θάρρος και αισιοδοξία. Αυτές οι ταινίες, όχι μόνο ψυχαγωγούν, αλλά συχνά εμπνέουν και ευαισθητοποιούν το κοινό, προωθώντας την αποδοχή και την κατανόηση της διαφορετικότητας.
Παρακάτω ακολουθεί μια λίστα με παιδικές ταινίες που προβλήθηκαν στον κινηματογράφο και περιλαμβάνουν πρωταγωνιστές παιδιά με ιδιαιτερότητες. Μέσα από την παρουσίαση αυτών των ταινιών, στόχος μας είναι να αναδείξουμε τη σημασία της κινηματογραφικής απεικόνισης της διαφορετικότητας και να ενθαρρύνουμε την παραγωγή περισσότερων ταινιών που να απευθύνονται σε ένα ευρύ κοινό και να προωθούν αξίες όπως η αλληλεγγύη, η αποδοχή και ο σεβασμός στον άλλο.

Η ταινία The Kid Who Would Be King (τίτλος στα ελληνικά: «Το παιδί που θα γινόταν βασιλιάς») του 2019, εντάσσεται στην κατηγορία της φαντασίας δράσης-περιπέτειας και είναι σε σενάριο-σκηνοθεσία του Joe Cornish. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Louis Ashbourne Serkis, Tom Taylor, Dean Chaumoo, Rhianna Doris, Angus Imrie, Rebecca Ferguson και Patrick Stewart. Η υπόθεση ακολουθεί ένα νεαρό αγόρι που βρίσκει το θρυλικό ξίφος Excalibur του βασιλιά Αρθούρου και πρέπει να το χρησιμοποιήσει για να σταματήσει μια αρχαία μάγισσα από το να υποδουλώσει τον κόσμο με τη βοήθεια των συμμαθητών του (και πρώην νταήδων) από το σχολείο.

Η ταινία Wonder (που έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες με τον τίτλο «Θαύμα» στις 28 Δεκεμβρίου 2017), σε σκηνοθεσία Stephen Chbosky, με τους Julia Roberts, Owen Wilson, Jacob Tremblay, Mandy Patinkin, Daveed Diggs, είναι βασισμένη στο μπεστ σέλερ των New York Times, και ακολουθεί τη συγκλονιστική και εμπνευσμένη ιστορία του August Pullman. Γεννημένος με μια ανωμαλία στο πρόσωπο που τον αναγκάζει να χάνει το σχολείο μέχρι σήμερα, ο Όγκι γίνεται ο πιο απίθανος ήρωας όταν ξεκινάει το δημοτικό σχολείο. Καθώς η οικογένειά του, οι συμμαθητές του και η ευρύτερη κοινότητα αγωνίζονται να βρουν συμπόνια και αποδοχή μέσα τους, το ταξίδι του Όγκι αποδεικνύει ότι δεν μπορείς να είσαι σαν όλους τους άλλους, όταν γεννήθηκες για να ξεχωρίζεις. Η ιστορία ενός 10χρονου αγοριού με διαφορετικά πρόσωπα γίνεται μια πολύπλευρη ματιά στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Έχοντας αναζητήσει τη μοναξιά φορώντας ένα διαστημικό κράνος, ο Όγκι έχει ξαφνικά να αντιμετωπίσει αδιάκριτα παιδιά που τον κοιτούν επίμονα, αποφεύγοντας την οπτική επαφή. Ένα χρόνο αργότερα, άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε με σκληρότητα και άλλοτε με ομορφιά, ο Όγκι και οι γύρω του αλλάζουν. Τα πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή αναδεικνύονται: ένα φιλί, το θάρρος και η επιλογή να είναι ευγενικός κάθε μέρα με όλους όσους έρχονται μπροστά του.

Η ταινία Finding Dory (με τίτλο στα ελληνικά: «Ψάχνοντας την Ντόρι», και κυκλοφορία στις ελληνικές αίθουσες 1 Σεπτεμβρίου 2016) είναι μια αμερικανική τρισδιάστατη κωμωδία-δραματική ταινία κινουμένων σχεδίων σε παραγωγή της Pixar Animation Studios και διανομή της Walt Disney Pictures. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Andrew Stanton (με συμμετοχή στο σενάριο από τον Victoria Strouse) και μουσική από τον Thomas Newman. Στα αγγλικά ακούγονται οι φωνές των Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O’Neill, Kaitlin Olson, Ty Burrell, Diane Keaton, Eugene Levy, Hayden Rolence. Στα Ελληνικά ακούγονται οι φωνές των Δήμητρα Παπαδοπούλου, Θοδωρής Αθερίδης, Ακίνδυνος Γκίκας, Στεφανία Φιλιάδη, Γιώργος Ρεντούμης, Χρήστος Θάνος, Χίλντα Ηλιοπούλου, Έλλη Θάνου, Μανώλης Γιούργος, Τάσος Κωστής, Βίνα Παπαδοπούλου, Χάρης Γρηγορόπουλος, Μαρία Πλακίδη Η ταινία επικεντρώνεται στην Ντόρι, ένα ψάρι με αμνησία που ταξιδεύει για να επανενωθεί με τους γονείς της. Στην πορεία, αιχμαλωτίζεται και μεταφέρεται σε ένα ενυδρείο στην Καλιφόρνια, απ’ όπου ο Μάρλιν και ο Νέμο προσπαθούν να τη σώσουν. Η ταινία παρουσιάζει πώς η υποστήριξη και η επιμονή μπορούν να υπερνικήσουν τις δυσκολίες, με ένα μήνυμα για την αποδοχή και δύναμη μέσα από τις ιδιαιτερότητές μας.

Στις 5 Νοεμβρίου 2015, έκανε πρεμιέρα στη χώρα μας το The Peanuts Movie με τίτλο «Ο ΣΝΟΥΠΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΡΛΙ ΜΠΡΑΟΥΝ – ΠΙΝΑΤΣ: Η ΤΑΙΝΙΑ». Αν και η ταινία επικεντρώνεται στις περιπέτειες του Σνούπι και του Τσάρλι Μπράουν, το μήνυμά της είναι καθολικό: κάθε άτομο, ανεξαρτήτως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του, μπορεί να πετύχει τους στόχους του. Οι “Πίνατς”, με τον μοναδικό τους τρόπο, μας υπενθυμίζουν ότι η διαφορετικότητα δεν είναι εμπόδιο, αλλά πηγή δύναμης και δημιουργικότητας. Ο Τσάρλι Μπράουν παρουσιάζεται να είναι ανασφαλής και αβέβαιος για τον εαυτό του, ο οποίος τα καταφέρνει τελικά, ως ένα μήνυμα αποδοχής του εαυτού μας και της διαφορετικότητας. Ακόμα και ο ονειροπόλος Σνούπι, συμβάλλει με τον δικό του μοναδικό τρόπο στην ιστορία, δείχνοντάς μας ότι η αποδοχή και ο σεβασμός στις διαφορές είναι το κλειδί για μια πιο ευτυχισμένη και αρμονική κοινότητα. Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία Steve Martino και σενάριο Craig Schulz, Bryan Schulz, Cornelius Uliano.

Το Akeelah and the Bee είναι μια αμερικανική δραματική ταινία του 2006, σε σενάριο και σκηνοθεσία του Doug Atchison. Αφηγείται την ιστορία της Akeelah Anderson (Keke Palmer), ενός 11χρονου κοριτσιού με μαθησιακές δυσκολίες που συμμετέχει στο Scripps National Spelling Bee (διαγωνισμός ορθογραφίας), της μητέρας της (Angela Bassett), των συμμαθητών της και του προπονητή της, Dr. Joshua Larabee (Laurence Fishburne). Στο καστ συμμετέχουν επίσης οι Curtis Armstrong, J.R. Villarreal, Sean Michael Afable, Erica Hubbard, Lee Thompson Young, Julito McCullum, Sahara Garey, Eddie Steeples και Tzi Ma. Η ταινία αναπτύχθηκε σε μια περίοδο 10 ετών από τον Atchison, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα αφού είδε το Scripps National Spelling Bee του 1994 και σημείωσε ότι η πλειονότητα των ανταγωνιστών προέρχονταν από εύπορα κοινωνικοοικονομικά υπόβαθρα. Μετά την ολοκλήρωση του σεναρίου το 1999, ο Atchison κέρδισε μια από τις υποτροφίες του διαγωνισμού σεναρίου του Nicholl το 2000, το οποίο προσέλκυσε τους παραγωγούς Sid Ganis και Nancy Hult Ganis. Μετά από μια αρχική αδυναμία εξασφάλισης χρηματοδότησης, το έργο πήρε δεύτερο αέρα ως αποτέλεσμα της επιτυχίας της ταινίας ντοκιμαντέρ Spellbound του 2002. Η Lionsgate Films ανέλαβε την παραγωγή το 2004 και την επόμενη χρονιά γυρίστηκε στο Νότιο Λος Άντζελες με προϋπολογισμό πάνω από 6 εκατομμύρια δολάρια.