Πολλοί γονείς ανησυχούν όταν έρχεται στην επιβράβευση των παιδιών τους. Αν θα γίνει σωστά, πώς θα γίνει σωστά και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αν γίνει λάθος.
Η επιβράβευση είναι ένας καλός τρόπος που τα παιδιά μπορούν να μάθουν και να υιοθετήσουν καλές συνήθειες ή συμπεριφορές! Ακόμη, χτίζει αυτοπεποίθηση με υγιή τρόπο και ενδυναμώνει τη σχέση σας.
Πώς δουλέυουν τα συστήματα επιβράβευσης;
Έστω ότι θέλουμε το παιδί να μάθει να μαζέυει το δωμάτιό του αφού έχει σκορπίσει τα τουβλάκια, τις κούκλες και ό,τι άλλο παιχνίδι έχει στο πάτωμα. Μπορούμε να του πούμε ότι για κάθε παιχνίδι που θα μαζεύει θα παίρνει 1 πόντο, ενώ όταν θα μαζέυει όλα τα παιχνίδια θα παίρνει 2 πόντους για κάθε παιχνίδι. Στο τέλος της εβδομάδας μετράμε μαζί πόσους πόντους έχει και για κάθε 5 παίρνει 0,20 ευρώ ή ένα παραπάνω μπισκότο το απόγευμα. Έτσι, το παιδί υιοθετεί μια καλύτερη συνήθεια και μαθαίνει να θέτει στόχους.
Πώς να το κάνετε σωστά;
Το κάθε σύστημα επιβράβευσης πρέπει να διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες και την ηλικία κάθε παιδιού. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι αυτό που του ζητάμε να κάνει είναι ανάλογο των δυνατοτήτων του και εφικτό. Αντίστοιχα, η επιβράβευση δε θα είναι η ίδια σε όλες τις ηλικίες. Για ένα πιο μικρό παιδί η επιβράβευση μπορεί να είναι να παρακολουθήσει το αγαπημένο του βίντεο.
Ακόμη, πρέπει να επιβραβεύουμε την καλή συμπεριφορά που έχουμε θέσει ως στόχο, κατευθείαν. Έτσι το παιδί δεν μπερδεύεται και του είναι ξεκάθαρος ο στόχος.
Η βελτίωση του πρέπει να είναι σταδιακή και να είμαστε τυπικοί με την επιβράβευση. Μπορούμε να θέτουμε μικρούς στόχους, όπως στο παράδειγμα που το παιδί ξεκινάει με ένα παιχνίδι και με τους ρυθμούς του να καταφέρει να μαζεύει όλο το δωμάτιο. Αν το παιδί έχει υιοθετήσει τη συμπεριφορά που θέλουμε και επιβραβεύουμε για κάποιο διάστημα, μπορούμε να αυξήσουμε και το δώρο. Μπορεί να είναι ένα παιχνίδι ή παραπάνω χρήματα.
Τέλος, παίζει πάντα ρόλο η επικοινωνία. Πρέπει, πέρα από την επιβράβευση, να εκφράζουμε το πόσο περήφανοι ή χαρούμενοι είμαστε για την πρόοδό του. Ακόμη, πρέπει να θυμόμαστε να το επαινούμε με ειλικρίνεια για τη συγκεκριμένη συμπεριφορά και όχι γενικά.