Αν παρακολουθήσετε τα παιδιά σας την ώρα που παίζουν, θα παρατηρήσετε ότι είναι μικροί ηθοποιοί. Συχνά μέρος του παιχνιδιού τους είναι να φτιάχνουν μία “σκηνή” και να παίζουν ένα ρόλο, έναν άλλο χαρακτήρα μέσα σε αυτή. Από τη μίμηση των γονιών, μέχρι και την πιο τρελή ιστορία καταδίωξης στο διάστημα, η υποκριτική φαίνεται να είναι έμφυτη στα παιδιά.
Μάλιστα τα τελευταία χρόνια, οι έρευνες που εξετάζουν τη σωστή συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών σε σχέση με τη συμμετοχή τους σε πολιτιστικά δρώμενα, όπως το θέατρο ή ο χορός, δείχνουν ότι η υποκριτική και συναισθηματική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένες.
Ιδιαίτερα, σε παιδιά που δυσκολεύονται να εκφραστούν, το θέατρο και η υποκριτική μπορεί να αποδειχθεί πολύ βοηθητικό.
Εδώ είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους το θέατρο και η υποκριτική, μπορεί να βοηθήσει το παιδί μας:
- Το παιδί μαθαίνει να λύνει τα προβλήματα του με δημιουργικούς τρόπους. Το θέατρο προκαλεί τα παιδιά να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους για να ξεπερνούν εμπόδια και να παράγουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είτε πρόκειται για ένα μουσικό όργανο, ένα πινέλο, έναν τροχό κεραμικής, το παιδί ως καλλιτέχνης πρέπει να ψάξει μέσα του για να δημιουργήσει λύσεις σε δημιουργικές προκλήσεις.
- Το παιδί μαθαίνει και άλλους τρόπους επικοινωνίας. Όποιος έχει δοκιμάσει ποτέ να υποκριθεί (ή να γράψει ένα σενάριο, για την ακρίβεια) ανακαλύπτει γρήγορα πόσα μπορούν να ειπωθούν μέσω της κίνησης του σώματος. Η υποκριτική διδάσκει στα παιδιά πώς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους, την έκφραση του προσώπου, τη στάση τους και άλλα συστήματα μη λεκτικής επικοινωνίας για να επικοινωνήσουν και να μεταφέρουν το μήνυμά τους.
- Υιοθετεί ομαδικό πνεύμα! Το θέατρο είναι μια καλλιτεχνική μορφή που βασίζεται στη συνεργασία. Χρειάζεται μια ομάδα συγγραφέων, μια ομάδα ηθοποιών, και την εφευρετικότητα σχεδιαστών και πληρώματος για να ξετυλιχτεί μια ιστορία στη σκηνή. Έτσι, τα παιδιά μαθαίνουν να επικοινωνούν καλύτερα και να συνεργάζονται.
- Θα έχει καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις. Σύμφωνα με την Ιnternational Literacy Association, οι μαθητές που έρχονται σε επαφή με τη θεατρική εκπαίδευση σε οποιαδήποτε ηλικία εμφανίζουν μεγαλύτερη συγκέντρωση και περισσότερη όρεξη για μάθηση.Ωστόσο, δεδομένου ότι όχι όλα τα παιδιά μπορούν να συμμετέχουν σε θεατρικά προγράμματα, αυτό δεν σημαίνει ότι τα οφέλη της δεν είναι διαθέσιμα. Τα παιδιά που παρακολουθούν θεατρικές παραγωγές έρχονται σε επαφή με μια ευρεία ποικιλία προφορικής και λυρικής γλώσσας, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αποκτήσει καλύτερες λεκτικές δεξιότητες!