Υπάρχουν ταξιδιώτες που αναζητούν ξενοδοχεία, παραλίες και αξιοθέατα. Και υπάρχουν εκείνοι που αναζητούν γεύσεις. Που ανακαλύπτουν τον προορισμό μέσα από τις τοπικές συνταγές, τις μυρωδιές των υλικών, τα προϊόντα που λένε ιστορίες παράδοσης. Για αυτούς τους ταξιδιώτες, κάθε πιάτο είναι και μια εμπειρία. Κι αυτό το καλοκαίρι, η εμπειρία αυτή ξεκινά από τον Μασούτη.
Με παρουσία σε 17 ελληνικά νησιά, από την Κέρκυρα έως τη Σαντορίνη και από τη Λήμνο έως τη Μύκονο, ο Μασούτης δεν είναι απλώς ένα super market. Είναι ο σύμμαχός σου σε κάθε γευστική ανακάλυψη. Είναι το σημείο όπου η τοπική κουζίνα συναντά τα φρέσκα, αυθεντικά υλικά. Είναι η εγγύηση ότι, όπου κι αν βρεθείς, έχεις πρόσβαση στην ποιότητα, στην παράδοση και στην ελληνική γαστρονομική κληρονομιά.
Γιατί ο Μασούτης είναι παντού. Και σε περιμένει, όχι μόνο για να ψωνίσεις – αλλά για να γευτείς. Να δημιουργήσεις. Να θυμάσαι.
Αυτό το καλοκαίρι, δεν ταξιδεύεις απλώς. Ταξιδεύεις με γεύσεις. Ταξιδεύεις με Μασούτη.
Πάμε;
ΚΕΡΚΥΡΑ – ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ
Αρωματική, πλούσια, γεμάτη χαρακτήρα. Η παστιτσάδα είναι η βασίλισσα της κερκυραϊκής κουζίνας. Χοντρό μακαρόνι, κόκκινη σάλτσα με κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι και κοκκινιστό κρέας – συνήθως μοσχάρι ή κόκορας. Fun fact: Το όνομα της προέρχεται από την ιταλική λέξη pasticciata, που σημαίνει «μπερδεμένη», «ακατάστατη» – καθόλου τυχαίο για μια τόσο έντονη συνταγή.
ΘΑΣΟΣ – ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΜΕ ΚΑΡΥΚΕΥΜΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ
Ψημένο αργά με μυρωδικά, το κατσικάκι της Θάσου αποκτά μοναδικό άρωμα και γεύση. Τοπική λιχουδιά που μαγειρεύεται συχνά με σκόρδο, ρίγανη και ντομάτα ή λεμόνι. Fun fact: Οι ντόπιοι το ψήνουν με κληματόβεργες που χαρίζουν καπνιστή επίγευση.
ΛΗΜΝΟΣ – ΦΛΩΜΑΡΙΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΟ ΚΟΚΟΡΑ
Τα φλωμάρια είναι τα τοπικά ζυμαρικά της Λήμνου, που θυμίζουν χυλοπίτες. Σερβίρονται συνήθως με καραμελωμένο κοκκοράκι σε κρασί και ντομάτα. Fun fact: Τα φλωμάρια τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες στο τέλος του καλοκαιριού και τα αποθήκευαν για όλο τον χειμώνα.
ΛΕΣΒΟΣ – ΣΦΥΡΙΔΑ ΠΛΑΚΙ
Ψάρι εποχής ψημένο στον φούρνο με ντομάτες, κρεμμύδι και πατάτες. Ελαφρύ, καλοκαιρινό, αρωματικό. Fun fact: Το πλακί είναι αρχαία ελληνική τεχνική που χρησιμοποιούνταν για να συντηρείται το ψάρι.
ΧΙΟΣ – ΜΑΣΤΙΧΑΤΟΣ ΚΟΚΟΡΑΣ
Κοκκινιστό κοτόπουλο με άρωμα μαστίχας, συνοδευόμενο με πιλάφι ή μακαρόνια. Αρωματικό, ντελικάτο και χαρακτηριστικό του νησιού. Fun fact: Η μαστίχα δεν χρησιμοποιείται μόνο σε γλυκά. Στη Χίο, μπαίνει σε μαγειρευτά και δίνει άρωμα μοναδικό.
ΣΚΙΑΘΟΣ – ΓΑΥΡΟΣ ΜΑΡΙΝΑΤΟΣ
Κλασικός μεζές της Σκιάθου: γαύρος μαριναρισμένος σε ξύδι, λάδι, σκόρδο και μυρωδικά. Fun fact: Οι ντόπιοι τον συνοδεύουν πάντα με τοπικό τσίπουρο και μια φέτα καρπούζι για after.
ΑΝΔΡΟΣ – ΦΟΥΡΝΙΣΤΟ ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ
Αργοψημένο στο πήλινο, με δεντρολίβανο και σκόρδο, λιώνει στο στόμα και σε μαγεύει. Fun fact: Στην Άνδρο δεν το φτιάχνουν μόνο το Πάσχα – είναι must κάθε Κυριακή του καλοκαιριού.
ΤΗΝΟΣ – ΑΡΝΑΚΙ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΟ ΤΥΡΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Αρωματικό και τυρένιο, το αρνάκι ψήνεται με την ξακουστή τυροβολιά της Τήνου και πατάτες. Fun fact: Η τυροβολιά είναι παραδοσιακό τυρί με γεύση που θυμίζει ανάλαφρη φέτα – και μόνο στη Τήνο τη βρίσκεις.
ΜΥΚΟΝΟΣ – ΚΑΡΑΒΟΛΟΙ ΜΕ ΞΙΔΙ
Αχιβάδες μεγάλου μεγέθους, βρασμένες και σερβιρισμένες με ξίδι, αλάτι και λεμόνι. Fun fact: Παλιότερα τους μάζευαν με το χέρι από τα βράχια. Σήμερα θεωρούνται το απόλυτο μεζεδάκι.
ΣΥΡΟΣ – ΛΟΥΚΑΝΙΚΟ ΣΥΡΟΥ ΜΕ ΦΑΒΑ
Αρωματισμένο με μάραθο και σερβιρισμένο πάνω σε βελούδινη φάβα – από τις πιο φίνα κυκλαδίτικες γεύσεις. Fun fact: Το λουκάνικο της Σύρου είναι τόσο διάσημο, που σερβίρεται ακόμα και σε fine dining μενού στην Αθήνα.
ΠΑΡΟΣ – ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ
Γεμισμένα με ρύζι, κρεμμύδι, μαϊντανό και ντομάτα – ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα του καλοκαιριού. Fun fact: Τα παραδοσιακά παριανά γεμιστά καλαμάρια περιείχαν και ψιλοκομμένα πλοκάμια, για έξτρα νοστιμιά.
ΝΑΞΟΣ – ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΝΑΞΟΥ
Η γραβιέρα Νάξου, με την πλούσια γεύση της, δίνει άλλη διάσταση στο κλασικό μοσχαράκι κοκκινιστό. Fun fact: Η Γραβιέρα Νάξου είναι το μόνο Π.Ο.Π. τυρί από αγελαδινό γάλα στην Ελλάδα.
ΜΗΛΟΣ – ΚΑΡΑΒΙΔΟΨΙΧΑ ΣΑΛΑΤΑ
Ανάλαφρη σαλάτα με καραβιδόψιχα, μυρωδικά και λεμονέλαιο – καλοκαίρι στο πιάτο. Fun fact: Η Μήλος έχει πλούσια αλιευτικά νερά – γι’ αυτό και η θαλασσινή της κουζίνα θεωρείται κορυφαία.
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Η φάβα Σαντορίνης είναι βελούδινη, αρωματική και μοναδική, σερβιρισμένη με κρεμμύδι και κάππαρη. Fun fact: Η φάβα Σαντορίνης έχει Π.Ο.Π. και καλλιεργείται σε ηφαιστειακό έδαφος, δίνοντάς της ξεχωριστό χαρακτήρα.
ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (ΜΕ ΣΥΚΩΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ)
Ιδιαίτερη και γεμάτη άρωμα θάλασσας και στεριάς. Μια μαγειρίτσα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Fun fact: Στην Κάλυμνο προσθέτουν και θαλασσινά στοιχεία στη μαγειρίτσα, κάνοντάς την πιο νησιώτικη από ποτέ.
ΕΥΒΟΙΑ – ΓΙΟΥΒΕΤΣΑΚΙ ΜΕ ΧΤΑΠΟΔΙ
Χταπόδι με κριθαράκι στον φούρνο, σε ντομάτα και κρασί. Γεύση βαθιά, θαλασσινή, σπιτική. Fun fact: Στην Εύβοια βάζουν και λίγο ούζο στο μαγείρεμα για έξτρα άρωμα Ελλάδας.
Όποιο νησί κι αν επιλέξεις, όποια γεύση κι αν σε κερδίσει, ένα είναι σίγουρο: ο Μασούτης είναι εκεί. Με προϊόντα ντόπια, αυθεντικά, πιστά στην ελληνική γαστρονομία. Από τη Λήμνο ως τη Μύκονο και από τη Θάσο ως την Κάλυμνο, τα ράφια του είναι γεμάτα με αρώματα και υλικά που σε φέρνουν λίγο πιο κοντά σε κάθε τόπο.
Γιατί τελικά, δεν ταξιδεύεις μόνο για να δεις – ταξιδεύεις για να γευτείς.
Ταξιδεύουμε με γεύσεις… Ταξιδεύουμε με Μασούτη και σου σερβίρουμε τις Top 5 σπεσιαλιτέ που πρέπει να δοκιμάσεις!
Γιατί, όπου κι αν ταξιδεύεις, ο Μασούτης είναι ήδη εκεί!
Φακόρυζο Λήμνου με κατσικίσιο τυρί και καραμελωμένο κρεμμύδι
Προορισμός: Λήμνος
Ένα λιτό, νησιώτικο φαγητό που ενώνει τη γήινη γεύση της φακής με το άρωμα του ρυζιού και τη βελούδινη πικράδα του κατσικίσιου τυριού.
Fun fact: Στη Λήμνο, το φακόρυζο σερβίρεται συχνά και κρύο το καλοκαίρι, σαν σαλάτα!
Χαρακτηριστικά: Θρεπτικό, νηστίσιμο (χωρίς το τυρί), με μοναδική γευστική ισορροπία.
Συνταγή:
1 φλιτζ. φακές Λήμνου,
½ φλ. ρύζι γλασέ ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
1 φύλλο δάφνης MR GRAND,
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (καραμελωμένο),
150 γρ. κατσικίσιο τυρί ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
ελαιόλαδο ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
αλάτι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
πιπέρι MR GRAND.
Βράζεις τις φακές, μαγειρεύεις μαζί με το ρύζι και τα μπαχαρικά, σερβίρεις με το τριμμένο τυρί και τα καραμελωμένα κρεμμύδια από πάνω.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ: 3703386-ΤΥΡΙ ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΜΑΣΟΥΤΗ ΤΑΠΕΡ 400ΓΡ
Σφακιανή πίτα Καλύμνου με κατσικίσιο τυρί και μέλι
Προορισμός: Κάλυμνος
Μια τραγανή πίτα γεμιστή με ντόπιο τυρί και ραντισμένη με θυμαρίσιο μέλι — το απόλυτο comfort food της Καλύμνου.
Fun fact: Η πίτα φουσκώνει ελαφρώς στο τηγάνι και είναι αγαπημένη λιχουδιά των παιδιών (και των μεγάλων!).
Χαρακτηριστικά: Αλμυρό-γλυκό, τραγανό, απίστευτα αρωματικό.
Συνταγή:
Ζυμώνεις 500 γρ. αλεύρι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ με 200 ml νερό και ½ κ.γ. αλάτι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Ανοίγεις φύλλα, γεμίζεις με 250 γρ. κατσικίσιο τυρί ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ και λίγη ρίγανη MR GRAND. Τηγανίζεις και περιχύνεις με μέλι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ: 3998531 – ΜΕΛΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΥΜΑΡΙ ΜΑΣΟΥΤΗ 1K
Αρνί φρικασέ με ασκολύμπρους από τη Χίο
Προορισμός: Χίος
Παραδοσιακό φαγητό που ενώνει την πλούσια γεύση του αρνιού με την άγρια νοστιμιά των ασκολύμπρων και το δροσερό αυγολέμονο.
Fun fact: Οι ασκολύμπροι θεωρούνται superfood της Μεσογείου — πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες.
Χαρακτηριστικά: Πιάτο της Κυριακής, αλλά με ρίζες βαθιά στη χιώτικη γαστρονομία.
Συνταγή:
Βράζεις 1 κιλό αρνί με ελαιόλαδο ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ και προσθέτεις 1 κιλό ασκολύμπρους ζεματισμένους. Τελειώνεις με αυγολέμονο από 2 αυγά ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ και 2 λεμόνια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ: 3679289 – ΕΛΑΙΟΛ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΠΟΠ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΑΣΟΥΤΗ ΓΥΑΛΙΝΗ ΦΙΑΛΗ 1L
Ρεβανί Σύρου με μαστίχα και γιαούρτι
Προορισμός: Σύρος
Νωπό, ζουμερό ρεβανί με άρωμα μαστίχας και το γλύκισμα των παιδικών καλοκαιριών.
Fun fact: Οι παλιοί το έφτιαχναν χωρίς μίξερ, με ξύλινη κουτάλα και σιρόπι από λεμονόκουπες.
Χαρακτηριστικά: Γλυκό ψυγείου, ιδανικό για τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού.
Συνταγή:
• 1 φλ. Σιμιγδάλι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
• ½ φλ. Αλεύρι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
• 1 φλ. ζάχαρη,
• 1 φλ. Γιαούρτι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
• 3 αυγά ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ,
• μαστίχα,
• λεμονόξυσμα,
• 1 κ.γ. μπέικιν.
Ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί, ψήνεις και σιροπιάζεις με 1:1 νερό-ζάχαρη και φλούδα λεμονιού.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ: 3904620 – ΣΙΜΙΓΔΑΛΙ ΜΑΣΟΥΤΗ ΨΙΛΟ 500ΓΡ
Λαδένια Κιμώλου
Προορισμός: Κίμωλος
Η ελληνική εκδοχή της pizza: φρέσκια ντομάτα, ροδοκοκκινισμένο κρεμμύδι και αρωματική ρίγανη πάνω σε αφράτη, ζυμωτή βάση.
Fun fact: Η λαδένια δεν έχει καθόλου τυρί — κι όμως δεν της λείπει τίποτα!
Χαρακτηριστικά: Vegan, νηστίσιμη, γεμάτη νοστιμιά.
Συνταγή:
Φτιάχνεις ζύμη με 500 γρ. αλεύρι ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ, μαγιά και 300 ml νερό. Απλώνεις σε ταψί, στρώνεις φέτες ντομάτας και κρεμμυδιού, πασπαλίζεις με ρίγανη MR GRAND και ελαιόλαδο ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Ψήνεις στους 200°C για 45’.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΚΩΔΙΚΟΥ: 3913910 – ΑΛΕΥΡΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣΟΥΤΗ 2ΚΙΛ
Και στο τέλος του ταξιδιού… ο Μασούτης ήταν ήδη εκεί!
Είτε βρίσκεσαι σε beach house στην Πάρο είτε σε παραδοσιακό χωριό της Θάσου, ο Μασούτης σου δίνει τα υλικά για να ταξιδέψεις και με τον ουρανίσκο σου. Με παρουσία σε 17 ελληνικά νησιά, μπορείς πάντα να βασίζεσαι στον Μασούτη για να βρεις ντόπια προϊόντα, αυθεντικές πρώτες ύλες και την πιο νόστιμη πλευρά των διακοπών σου. Γι’ αυτό… ταξιδεύουμε με γεύσεις, ταξιδεύουμε με Μασούτη!