Οι σύγχρονοι γονείς καταβάλλονται από την καθημερινότητα. Έχουν λίγο χρόνο και πολλές υποχρεώσεις.
Πολλές φορές λοιπόν, η απασχόληση του παιδιού με κάποια οθόνη, όπως είναι ένα tablet, ένα κινητό ή μια τηλεόραση είναι μία εύκολη λύση που μπορεί να μας γλιτώσει χρόνο.
Ωστόσο, γνωρίζουμε πότε ο χρόνος που περνάει το παιδί μας στην οθόνη ξεπερνάει τη χρήση και γίνεται κατάχρηση;
Αν έχεις μικρό παιδί, θα σου φανεί πολύ οικείο: εφαρμογές και e-books που μπορούν να βοηθήσουν νήπια να μάθουν τους αριθμούς, τα χρώματα ή τα είδη ζώων. Αν σε αυτή την περίπτωση καθοδηγήσουμε αποτελεσματικά το παιδί, η τεχνολογία συμβάλλει θετικά στην κατάκτηση της γνώσης. Φυσικά, πάντα πρέπει να επιλέγουμε περιεχόμενο ανάλογο της ηλικίας του παιδιού και ιδανικά με εκπαιδευτικό υλικό που θα το παροτρύνει να συμμετάσχει.
Όταν όμως το παιδί περνάει πολλή ώρα μπροστά από την οθόνη, αυτό μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές για την ψυχική και πνευματική του ανάπτυξη, αφού σύμφωνα με έρευνες, οι επιπτώσεις της επαφής με την τεχνολογία στην ανάπτυξη του παιδιού μπορεί να αυξάνουν τις ψυχολογικές και διαταραχές συμπεριφοράς. Επίσης, έχει παρατηρηθεί αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας και των ποσοστών παιδικού διαβήτη. Διαγνώσεις ADHD, καθυστερήσεις στην ομιλία, μαθησιακές δυσκολίες, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές του ύπνου επίσης σχετίζονται με κατάχρηση της τεχνολογίας και αυξάνονται με ανησυχητικό ρυθμό τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.
Μία καλή συμβουλή σε ότι αφορά τη χρήση της τεχνολογίας από τα παιδιά μας δίνει ο γάλλος ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Serge Tisseron ο οποίος ανέπτυξε τον κανόνα του 3-6-9-12. Σύμφωνα με τον σχετικό κανόνα, τα παιδιά δεν θα πρέπει να δουν τηλεόραση πριν τα 3, να μην χρησιμοποιούν κονσόλες και ηλεκτρονικά παιχνίδια πριν τα 6, να μην κάνουν χρήση του ίντερνετ πριν τα 9 και να μην έχουν κοινωνικά μέσα πριν από τα 12.
Τέλος, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να υπάρχουν χώροι στο σπίτι μας χωρίς οθόνες. Ιδανικά αυτό το μέρος, θα μπορούσε να είναι το δωμάτιο του παιδιού μας. Εκεί, μακριά από το ίντερνετ, τα σόσιαλ μίντια, τα βιντεάκια, θα μπορούμε να περάσουμε μαζί του τον ποιοτικό χρόνο που και εκείνο και εμείς έχουμε ανάγκη.